Skip to main content

Het pand, voormalig Café de Tol in Ubbergen ligt aan de mooiste weg van Nederland (volgens de ANWB). Het was vroeger een tolweg die precies voor het café zijn aanvang had. Tol wordt er al sinds 1929 niet meer geheven maar het Café heeft tot 2006 bestaan. Na een grondige interne renovatie van Café tot woonhuis was in het voorjaar van 2010 de tuin aan de beurt. Deze heeft al die jaren dienst gedaan als opslag / parkeer terrein voor het voormalige café. Aan de achterzijde zat een nooduitgang van het café met een zeer gevaarlijke steile stalen noodtrap.

De huidige bewoners, gezin met een kind, wilden graag een tuin die toegankelijk zou zijn vanuit het woonhuis (nieuwe trap) waar het kind veel ruimte heeft om te spelen (gazon) opslag voor fietsen en auto’s (garage en carport) en een zwemvijver!.

Eerst de toegankelijkheid; deze is gecreëerd door een groter balkon te verwezenlijken met daaraan een speciaal uit Italië geïmporteerde gietijzeren spiltrap.

De tuin heeft een hoogte verschil van maar liefst 220 cm. Om dit hoogte verschil op te vangen en een soort van plateaus te creëren is gekozen om een slinger muur door de tuin te laten lopen. Deze is sterk beeldbepalend. Hierdoor is het mogelijk een redelijk vlak gazon te maken waar zonnen en of spelen mogelijk is.

Aan de achterzijde van de muur loopt een pad naar de lager gelegen garage, carport en zwemvijver. De zwemvijver met heerlijk natuurwater heeft met ruim houten zonneterras van zwaar balkhout.

De beplanting bestaat uit meerstammige Berken van het type Betula utilis ‘Doorenbos’ die mooi repeteren en afsteken bij de muur. De onderbegroeiing Van Pachysandra terminalis zorgt voor een mooie groene deken waardoor de witte stammen van de Berken nog sterker uitkomen.

Tuinen van Jaap Sterk kenmerken zich door het minimalistische gebruik van planten soorten. Hij zoekt altijd naar combinaties tussen bomen en onderbegroeiing die consequent worden doorgezet en waardoor de gebruikte beplanting optimaal tot zijn recht komt. Tussen de beplanting liggen grote licht bollen die door gebruik van een zeer laag wattage Ledlamp een zeer diffuus licht creëren wat niet verblind en eruit ziet als een volle maan.

HomeandGarden_Page_1HomeandGarden_Page_2HomeandGarden_Page_3

Leave a Reply