Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
Full 1
previous arrow
next arrow

Luxe aan het water

Het eerste dat opvalt, is de gastvrije voortuin met oprit. Geen hek of heg te bekennen. “Dat hebben we bewust gedaan. Een volledig zicht op de woning voelt gastvrij. De privacy lijn hebben we verlegd naar de woning zelf, door links en rechts houten schuttingen met poorten te plaatsen. Datzelfde hout hebben we laten terugkomen op de plaats van de garagedeur. Willen de bewoners privacy, dan doen zij de poorten op slot en dient er aan de voordeur aangebeld te worden.”

 

Aangekomen bij de achtertuin, worden we getrakteerd op een sprookjesachtig mooie setting. “Zie je wat we gedaan hebben”, vraagt Jaap Sterk. “We hebben de tuin ontdaan van visuele barrières. Op het perceel van de buren staat een mooie boom. Door de tuin over te laten lopen in die van de buren, maken we gebruik van natuurlijke coulissen werking. Ergo, de eigen tuin stopt niet op de kadastrale scheiding. Hetzelfde geldt voor het uitzicht richting het water. Er is gebruik gemaakt van terrassenwerking, door een neerwaartse route vanaf het terras naar het water te creëren. Geen visuele obstakels en door de keien vanaf de waterlijn door te laten lopen naar boven, de tuin in, wordt je blik over het water heen getrokken, de verte in. Zelfs het bos aan de overkant hoort nu bij de tuin. Hoe weids wil je het uitzicht hebben? Hier zijn geen grenzen, maar kun je ongebreideld genieten.”

Finesse zit in de details

De terrassenwerking wordt doorgezet in de stapstenen, die zijn gemaakt van zwevende betonplaten. Daartussen liggen keien en staan steppeachtige plantjes. Het terras is gemaakt van vlinderbeton, daarop staat een prachtige overkapping. “De grens tussen binnen en buiten vervaagt op deze manier, dit vergroot het leef oppervlak van de woning.” De houten treden die vanaf het betonnen terras naar beneden voeren, gaan volledig op in de entourage.

 

“Extra sfeer wordt gecreëerd door het toepassen van meerstammige boompjes en een goed verlichtingsplan. De lampen zorgen voor sfeer en lichten de tuin ’s avonds subtiel uit. Wie een boek wil lezen in de tuin, moet zelf even een lampje meenemen.” Al met al kunnen we concluderen dat de tuin die we zojuist gezien hebben een signatuurproject voor Jaap Sterk Exteriors is. Een tuin om te vieren, maar ook een tuin die de woning zelf meerwaarde geeft, letterlijk en figuurlijk.

Gebruikte materialen:

 

Vlonder, Moso Bamboo X-treme 178 mm van Awood
Vloerlamp, Amphora van Bover Barcelona
Vloerlamp, Amphora 01 van Bover Barcelona
Staande lamp, Garota P/02 van Bover Barcelona
Vloerlamp, Tika lantern steel base van Vincent Sheppard
Spots, Bullet spot zink van Royal Botania
XQI tafel 240x100cm Low Dining teakhout van Royal Botania
XQI relaxstoel teakhout van Royal Botania
Windlichten lantern low d5015 Teak van Tribu
Windlichten lantern low d5016 Teak van Tribu
Lounge Bed MOOD van Tribu
Potten OE90W en KE70 van Atelier Vierkant
Picknick tafel, Hopper picnic van Extremis.

 

Tekst: Jan Mol
Fotografie: Peter Baas